Wie is? Vincent van Drie, Senior RegisterRestaurator Meubelen

Wie is? In deze rubriek stellen we graag nieuwe RegisterRestauratoren aan u voor. Deze keer Vincent van Drie, restaurator meubelen.

Vincent van Drie heeft zich als gediplomeerd meubelmaker sinds 1986 verder ontwikkeld in het restauratievak. Inmiddels is hij Senior RegisterRestaurator Meubelen. In zijn atelier in Utrecht werkt hij voor particulieren, musea en de overheid. Hij is als bestuurslid van Restauratoren Nederland verbonden aan tal van initiatieven op het gebied van vakonderwijs en beroepserkenning.


Vincent van Drie - eigen foto

Heeft u een specialisatie binnen de meubelrestauratie?
Een restaurator van meubelen behoort binnen de sector roerend erfgoed tot de discipline meubelrestauratie. Binnen die discipline kan men specialist zijn in bijvoorbeeld de materialen hout of metaal maar ook bijvoorbeeld in technieken met betrekking tot beeldhouwwerk, fineerwerk of afwerkingen. Mijn voornaamste taak is het conserveren en herstellen van voornamelijk uit hout vervaardigde meubelen. Te denken valt aan schaalmodellen van de vroegste spoorbruggen, empirestoelen uit het Paleis op de Dam, een oude preekstoel in een gerenoveerde kerk, het juwelenkistje van oma enz. Meestal hebben die objecten inmiddels de status van erfgoed - maar dat hoeft niet persé.

Wat maakt een goede meubelrestaurator?
Meubelrestauratoren zijn goed als ze vakbekwaam zijn. Dat betekent dat zij heel bewust, op de juiste wijze en met gebruik van de juiste materialen, de conditie (incl. schade) van de objecten kunnen analyseren, vervolgens de objecten daadwerkelijk kunnen conserveren of herstellen en van dit proces mondeling en schriftelijk verslag doen. De restaurator doet zijn/haar werk conform de beroepsethiek die leidend is bij het professioneel omgaan met erfgoed, en kan de keuzeopties en beslissingen met betrekking tot het restauratieproces overbrengen aan alle betrokkenen. De restaurator is zich bewust van de eigen beroepsmatige beperkingen en zal daarom het werk doen – bij onvoldoende kennis of vaardigheid of het besef individueel onvoldoende resultaat te kunnen behalen –, in afstemming (in raad en daad) met collega’s of andere deskundigen.

Wat is voor u de meerwaarde van het Restauratoren Register?
Het Restauratoren Register is het eindresultaat van de bundeling van diverse initiatieven vanuit de beroepsgroep zelf om professionals in conserveren en restaureren herkenbaar en erkenbaar te maken. Er is gewerkt aan eerlijke selectie waarbij voldoende niveau van kennis en kunde door de kandidaat wordt aangetoond en deze door een onafhankelijke instelling wordt getoetst. Scholing in het praktijkveld en via opleidingen (Mbo, ICN, UvA), praktijkervaring, uitvoeringsresultaten en ethische uitgangspunten worden daarin meegewogen. Bij raadpleging van dit register mag een potentiele opdrachtgever er zeker van zijn dat hij voor specialistisch werk de juiste restaurator kan vinden.

Wat is voor u het mooiste meubel ooit gemaakt?
De mooiste meubelen werden wat mij betreft vervaardigd door Abraham en David Roentgen. Prachtige bewerkte houten meubelen met hoogstaand technisch vernuft. Een voorbeeld daarvan is een secretaire van Abraham Roentgen die ca. 1758 - 1760 voor Johann Philipp von Walderdorff, Aardsbisschop en Keurvorst van Trier werd vervaardigd (te zien in Het Rijksmuseum, Amsterdam).


Foto: collectie Rijksmuseum