Unieke 18e eeuwse kerststal te zien. “Overdonderend spectaculair”

Wie de kans krijgt, zou toch eigenlijk in Utrecht de unieke 18e-eeuwse Napolitaanse kerststal moeten gaan bekijken die dit jaar voor het eerst te zien is in Museum Catharijneconvent. Textielrestaurator Liesbeth van Ravels werkte aan de stal: “Het is indrukwekkend en spectaculair”.


Textielrestaurator Liesbeth van Ravels - eigen foto

Van Ravels inventariseerde de stal samen met beeldenrestaurator Aleth Lorne toen die nog in particuliere handen in Antwerpen was; later, bij de behandeling, sloot textielrestaurator Marijke de Bruijne aan. Dat de stal uniek is, bleek meteen al: “Het gaat om ruim 500 figuren van circa 35 cm hoog uit de 18e eeuw uit Napels. De unieke collectie kon worden verworven door het Catharijneconvent met fondsen en de restauratie is deels gefinancierd met een crowdfunding.”

“De detaillering is uniek. De figuren hebben een binnenkant van metaaldraad, omwikkeld met vlas en touw. De handen zijn van hout en de hoofdjes zijn van terracotta, die zeer gedetailleerd zijn beschilderd”, aldus Van Ravels die bij een deel van de restauratie betrokken is geweest. “De stal is tentoongesteld over ongeveer 40 vierkante meter in twee vitrines in een indrukwekkend decor. De kwaliteit is gewoon fantastisch.”

Het decor is gemaakt door Ontwerperij de Postelier te Soest en de kerststal is opgebouwd met hulp van Napolitanen Sergio Catello en Carlo Lacoletti die de traditie goed begrijpen. Zij zijn een kleine drie weken bezig geweest om alle honderden figuren in het decor te plaatsen.
De enthousiaste restaurator wijst de bezoekers vooral op de engelen: “Dat was wel een ding, want bij de stal horen ongeveer 40 engelen die niet kunnen zitten, liggen of staan. Ook in de opslag een hele uitdaging. De engelen zijn daarom voorzien van een speciaal 'harnas' onder de japon waardoor ze in het decor goed kunnen worden opgesteld. Bijzonder is ook dat het decor als geheel in demontabele stukken kan worden opgeborgen en zo makkelijk elk jaar kan worden opgebouwd. Dit in tegenstelling tot eerdere kerststallen, waarbij alle figuren stuk voor stuk met de hand in het decor geplaatst moesten worden en er later weer uitgehaald. Het hanteren is een risico voor de kwetsbare stukken.

Een bezoek aan de kerststal van het Catharijneconvent is daarom in deze kerstperiode een ‘must see’. Bovendien is de stal tot en met 8 januari 2023 gratis te bezoeken. Meer informatie via: www.catharijneconvent.nl.


Afrikaanse man met rood vest. Links foto voor behandeling en rechts na behandeling - foto's: Liesbeth van Ravels


Man met lange jas en rood vest, foto na behandeling - foto: Liesbeth van Ravels