Einddatum overgangsregeling Restauratoren Register bekend

Vakbekwaamheid en permanente educatie van de restaurator staan hoog in het vaandel bij het Restauratoren Register. Het Register maakt deze vakbekwaamheid en het actief onderhouden van kennis voor de buitenwereld zichtbaar door aangetoonde kennis en werkervaring van de geregistreerde restauratoren. Voor de restauratoren die niet beschikken over een diploma van een erkende opleiding heeft het Centraal College van Deskundigen Restauratiekwaliteit (CCvD) van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit (ERM) een tijdelijke overgangsregeling vastgesteld. Hiermee kunnen restauratoren zonder erkende opleiding zich toch laten registreren en kunnen zij op basis van bijscholing na vijf jaar in aanmerking komen voor verlenging van hun registratie.

Deze bijscholing bestaat uit het volgen van vier studiemodules van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). Dit onderwijsprogramma is per 11 maart 2024 ook voor de vierde module (zie onder) beschikbaar. Dit betekent dat de overgangsregeling ingaat per 11 maart 2024 en eindigt per 11 maart 2029. Hierna is het niet meer mogelijk om geregistreerd te worden via de overgangsregeling.
(Register)Restauratoren die via de overgangsregeling vanaf 11 maart 2024 hun registerstatus willen verkrijgen of verlengen, hebben dus nog vijf jaar de tijd om de genoemde onderwijsmodules te volgen. In een aantal situaties is vrijstelling mogelijk voor het volgen van een module.

Bij deze overgangsregeling gaat het over vier onderwijsmodules die worden aangeboden door het NCE:

  • Studiemodule 1: Documentatie in woord en beeld;
  • Studiemodule 2: Restauratie-ethiek en de geschiedenis van het restaureren;
  • Studiemodule 3: Basiscursus chemie voor restauratoren;
  • Studiemodule 4: Kunstgeschiedenis voor restauratoren (deze wordt per 11 maart 2024 aangeboden).

Link naar de regeling