Conservering van houten religieuze objecten centraal op populair symposium Ebenist

De uitdagingen van de conservatie van houten religieuze objecten is dit jaar het thema van het 16e symposium van Ebenist. Vooruitlopend op het symposium op 11 en 12 april van dit jaar spreken we Tirza Mol, voorzitter van de stichting. “We hebben niet eerder zoveel inzendingen ontvangen!”


Tirza Mol is in het dagelijks leven restaurator in het Rijksmuseum - eigen foto

Tirza Mol is restaurator van late roeping, zoals ze zelf zegt. “Na een opleiding psychologie aan de UvA, heb ik de meubelvakschool in Amsterdam afgerond. Daarna heb ik jaren gewerkt als decorbouwer, steltenloper, timmer, gondelier en art handler. Uiteindelijk ben ik in 2012 de opleiding restauratie en conservatie aan de UAntwerpen gaan volgen. In 2017 studeerde ik af als meubelrestaurator en sinds 2018 werk ik als zodanig in het Rijksmuseum. Ik ben in 2018 als bestuurslid bij stichting Ebenist gekomen en sinds 2021 ben ik voorzitter. “

Het doel van Stichting Ebenist is verdieping en verbreding van vakkennis en het leggen van contacten binnen de beroepsgroep van meubelrestauratoren en aanverwante disciplines. “Dit doen we door symposia te organiseren en de post prints van deze symposia te publiceren. Het bestuur van stichting Ebenist bestaat uit 7 restauratoren die al het werk op vrijwillige basis doen”, aldus Mol.

Voor de zestiende keer wordt op 11 en 12 april 2024 een symposium gehouden. Ik lees dat er een nationaal en internationaal symposium is. Wat is het idee achter het symposium en waar verschillen de twee delen van elkaar?
“We organiseren inderdaad om het jaar een nationaal en een internationaal symposium. Het idee is het delen van kennis, maar ook zeker het persoonlijk contact is van belang. Voor aankomende professionals biedt het een gelegenheid om hun zichtbaarheid te vergroten en meer ervaren collega’s te spreken. Het nationale symposium is Nederlandstalig en wordt dan ook bezocht door voornamelijk Nederlanders en Vlamingen. Het is meestal iets kleiner van opzet; het duurt een dag en er komen zo’n 100-130 bezoekers. Het internationale symposium duurt twee dagen en het aantal bezoekers varieert tussen de 200 en 250. Na beide symposia verschijnt een publicatie met gebundelde artikelen van de sprekers.”

Het onderwerp is, vrij vertaald, de uitdagingen in de conservatie van houten religieuze objecten, hoe zijn jullie op dit onderwerp gekomen?
“We kiezen voor elk symposium een thema. Bij het nationale symposium is dit de laatste jaren een meubel soort (stoel, kast) geweest. Bij de internationale symposia is het thema vaak iets breder. Zo ging het de vorige keer over een meubelstijl en de keer daarvoor over verleden en toekomst van het vak. Dit jaar is het thema religieus erfgoed. We hebben dit gekozen omdat het een breed onderwerp is dat van vele kanten bekeken kan worden. Afgelopen jaar werd de Portugese Synagoge in Amsterdam gerestaureerd en daardoor kwam het onderwerp tijdens de brainstormsessie van het bestuur voorbij. We verwachtten dat er wel veel ervaring zou zijn met dit onderwerp en dat bleek juist; we hebben niet eerder zoveel inzendingen ontvangen!“

Wat zijn de uitdagingen die besproken gaan worden?
“De onderwerpen zijn heel divers, we letten er altijd op dat er voldoende restauratie projecten zijn, maar ook kunsthistorische lezingen, dat er zowel ervaren collega’s spreken als studenten en dat de sprekers uit een verschillende landen afkomstig zijn. We hebben ook een aantal presentaties die zich richten op ethische vraagstukken die komen kijken bij restauratie van religieus erfgoed. “

Er zijn ook aanvullende excursies, is daar al meer over te vertellen?
“Op woensdag 10 april kunnen bezoekers kiezen voor een rondleiding in de meubel depots van het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort, of een gecombineerde rondleiding door de gerestaureerde Portugese Synagoge (met een aantal restauratoren die daar hebben gewerkt aanwezig) en museum Ons’ Lieve Heer op Solder.”

Niet elke lezer van ons is meubelrestaurator. Is zo’n symposium voor hen ook interessant?
“Ik denk dat het juist interessant is om symposia te bezoeken van restauratoren die zich in andere materialen hebben verdiept. In dit symposium komt ook polychromie en textiel aan de orde. De ethische vraagstukken zijn waarschijnlijk voor het gehele restauratie veld interessant. Iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp is welkom!

Meer informatie over het symposium en het programma is hier te vinden.